AMSTERDAM - Er moet een sterker lokaal voedselsysteem komen in de regio Amsterdam. Daarom heeft de gemeente Amsterdam vandaag met Taskforce Korte Ketens, Voedsel Verbindt, Rabobank Amsterdam en boerencoöperaties in de regio een intentieverklaring getekend. Deze partijen vormen vanaf vandaag de Regionale Alliantie Korte Ketens, die moet zorgen voor meer verkoop van lokaal geproduceerd voedsel in de regio Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst is ook het project ‘Van Amsterdamse Boeren’ gelanceerd, een digitale markt waar lokale boeren hun voedsel direct aan bewoners kunnen verkopen.

Wethouder Laurens Ivens (Voedsel): “Ons voedselsysteem is te veel gericht op import en export van voedsel, dat vaak enorme afstanden aflegt. In deze coronacrisis blijkt weer eens hoe kwetsbaar dat is. We moeten toewerken naar een nieuw systeem waarbij het aantal reiskilometers van ons dagelijkse voedsel drastisch wordt ingekort. In de buurt zijn zoveel mooie producten verkrijgbaar. In het juiste seizoen hoeven pruimen niet uit Chili te komen, of aardappels uit Israël. Die hebben we zelf ook in huis.”

Korte Ketens
Er zijn al verschillende initiatieven in de regio Amsterdam die uitgaan van het principe van korte voedselketens. In de coronacrisis kwamen bijvoorbeeld ‘Boeren voor Buren’ en ‘Support Your Locals’ op. Maar daarvoor al werd melkcoöperatie De Boeren van Amstel opgericht. De Regionale Alliantie wil ervoor zorgen dat het aandeel lokaal voedsel, voornamelijk uit de provincies NoordHolland en Flevoland, de komende tien jaar groeit van ongeveer 5% naar 25%.

Van Amsterdamse Boeren
Op de digitale markt ‘Van Amsterdamse Boeren’ kan de Amsterdammer binnenkort al het regionale voedselaanbod vinden, van verkoopadressen tot boerderijwinkels, in de vorm van boxen of boodschappen die thuis kunnen worden bezorgd. Boeren rondom Amsterdam gaan via het platform ‘Van Amsterdamse Bodem’, waar de digitale markt te vinden is, ook verhalen delen over hun bedrijf en werkwijze, bijvoorbeeld over wat ze doen op het gebied van duurzaamheid. De producten zijn met een paar clicks via een online module te bestellen.