AMSTERDAM - 133 internationale bedrijven openden een nieuwe vestiging in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en zorgen daarmee voor meer dan 4000 nieuwe banen. Het gaat om 32 hoofdkantoren. In vergelijking met 2020 zijn er twee keer zoveel arbeidsplaatsen bijgekomen. Bij 30 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2500 nieuwe banen bij. Internationale investeringen zitten weer bijna op het niveau van voor corona.

Dit blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door amsterdam inbusiness en de Netherlands Foreign Investment Agency. De meeste nieuwe bedrijven zijn actief in de ICT & tech, financiële en fintech sector, transport en logistiek, creatieve industrie en life sciences and health. Voorbeelden zijn het duurzame energiebedrijf Anax Power; Quantiphi, een digital engineering-bedrijf dat innovatieve technologie ontwikkelt met behulp van Artificial Intelligence en machine learning; Roku, een mediabedrijf en pionier op het gebied van streaming TV; Lucid Motors en Xpeng die elektrische auto's produceren en NanoString Technologies, een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt in de life sciences sector.

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken, Amsterdam): "Internationale bedrijven zijn positief over hun groei- en investeringsmogelijkheden in de regio Amsterdam. Het aantal nieuwe banen dat Amsterdam en de regio krijgen door de vestiging van internationale bedrijven zit met 4000 weer op het niveau van voor de coronapandemie. En we weten dat iedere baan bij een internationaal bedrijf voor ongeveer één extra arbeidsplaats elders in de regio zorgt. Deze mooie cijfers laten zien dat we ons economisch verdienvermogen weer op peil krijgen na een grote economische klap. We doen het goed in veel verschillende sectoren, zoals fintech, media en life sciences and health, wat onze internationale concurrentiepositie krachtig maakt."

24 bedrijven (bijna 1 op de 5 van de nieuwe bedrijven) met 550 banen gaven aan dat de Brexit een reden was om zich in de MRA te vestigen; bij 3 bedrijven was de Brexit een reden om uit te breiden (goed voor 130 banen). Sinds het Brexit-referendum in 2016 zijn in totaal 169 bedrijven naar de MRA gekomen of hier uitgebreid door de Brexit, waarbij in totaal 6.139 arbeidsplaatsen werden gecreëerd. Uitgesplitst betreft het hier 143 nieuwe bedrijven met 4.414 banen en 26 uitbreidingen met 1.725 banen. Daarnaast zijn er op dit moment meer dan 100 bedrijven die de MRA nog overwegen als vestigingslocatie, met Brexit als één van de redenen voor verhuizing.

3 op de 10 bedrijven vestigden zich in een MRA-gemeente buiten Amsterdam: 1 op de 4 van de nieuwe banen. Daarmee is over de laatste jaren de trend zichtbaar dat steeds meer internationale bedrijven zich in de regio vestigen. In 2019 vestigden zich nog 1 op de 5 bedrijven met 1 op de 10 nieuwe banen zich in een MRA-gemeente buiten Amsterdam.

Wethouder Marja Ruigrok (Economie & Innovatie, Gemeente Haarlemmermeer): "Fantastisch om te zien dat de Metropoolregio Amsterdam een enorme aantrekkelijke vestigingslocatie is en blijft. Met name voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech, de banen van de toekomst."

De meeste nieuwe bedrijven en arbeidsplaatsen zijn afkomstig uit de EMEA regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika), gevolgd door Noord-Amerika (de Verenigde Staten en Canada) en Azië. De meeste uitbreidingen van bestaande bedrijven in de MRA komen van Noord-Amerikaanse bedrijven: meer dan 43% van de nieuwe bedrijven kwam uit deze regio.