AMSTERDAM - Over precies één jaar start Amsterdam 750, een jubileumjaar vol activiteiten. Op 27 oktober 2024 start het jaar dat de stad haar 750ste verjaardag viert met een groot openingsconcert in de Ziggo Dome. Daarna vinden er verspreid over de stad gedurende het jaar meer dan tweehonderd activiteiten plaats: musicals, tentoonstellingen, sportevenementen, buurtactiviteiten, verhalen- en fotografieprojecten, activiteiten voor kinderen en nog veel meer. Op 27 oktober 2025, de 750e verjaardag van Amsterdam, wordt het jubileumjaar groots afgesloten. Medio 2024 wordt daarover meer bekend gemaakt.


Burgemeester Halsema:"Amsterdam 750 is meer dan een feestje. En juist nu de saamhorigheid in onze stad de afgelopen weken op de proef wordt gesteld door de situatie in Israël en Gaza, vind ik het mooi en hoopvol om te zien hoe al die verschillende verenigingen, stichtingen, bedrijven, buurten en individuele Amsterdammers zich verenigen om bij te dragen aan het jubileumjaar, om samen te vieren wat ons bindt: de liefde voor onze eigenzinnige stad."

Openingsconcert Ziggo Dome

Het openingsconcert in de Ziggo Dome vormt de aftrap van het jubileumjaar Amsterdam 750. Het concert is een eerbetoon aan het Amsterdam van toen en nu. Het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Zo! Gospel Choir en Live in Concert nemen bezoekers mee in een muzikale en visuele tijdreis, met nieuwe muziek en bekende hits, van smartlap tot dance, met opkomend talent en gevestigde artiesten, met hiphop dans en urban sports, klassiek ballet en spoken word. Eind februari start de kaartverkoop. De gemeente stelt een kwart van de in totaal 15.000 kaarten beschikbaar voor Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor de stad of zich geen kaartje kunnen veroorloven.

Meer dan 200 activiteiten: een greep uit het aanbod

De 750 ste verjaardag van Amsterdam wordt gevierd met een breed en gevarieerd aanbod van activiteiten verspreid over de hele stad. Met culturele activiteiten en tentoonstellingen, zoals het Amsterdam Museum dat een ode brengt aan Amsterdamse vrouwen door de geschiedenis van de stad vanuit een vrouwelijk perspectief te bekijken. Ook het Van Gogh Museum zet vrouwen centraal met Ik ben Jo!, een tentoonstelling rondom de vrouw van Theo van Gogh (de broer van Vincent van Gogh). Het Stadsarchief opent op 27 oktober 2024 een grote tentoonstelling over de geboorte van Amsterdam in de middeleeuwen.

Twee musicals laten het publiek kennis maken met twee echte Amsterdamse verhalen. De Koning van Amsterdam van Bos Theaterproducties vertelt het verhaal van de roemruchte Amsterdamse ondernemer Maup Caransa. De musical Onze Jordaan brengt een muzikaal verhaal vol nostalgie met het repertoire van Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti.

ToekomstTiendaagse

In juni 2025 staat de stad tien dagen in het teken van de toekomst van Amsterdam. Wat is de invloed van technologie en hoe gaan we om met de uitdagingen van de 21ste eeuw? Die vragen staan centraal tijdens de ToekomstTiendaagse. Samen met scholen universiteiten, musea, debatcentra en bedrijfsleven wordt invulling gegeven aan het programma.

Sport, dans en nachtcultuur

Naast aandacht voor het verleden en de toekomst van de stad, is er door het Jubileumjaar heen ook veel te doen en te beleven. Voor jonge Amsterdammers tussen 10 en 15 jaar wordt op initiatief van de gemeenteraad en met hulp van de Johan Cruijff Foundation het ‘allergrootste straatvoetbaltoernooi van Amsterdam’ georganiseerd.

In oktober 2025 vindt de jubileumeditie plaats van de Amsterdam Marathon, die dan 50 jaar bestaat. Ook SAIL Amsterdam 2025 viert een jubileumeditie van 20 t/m 24 augustus 2025. De Nationale Opera & Ballet wil de hele stad aan het dansen krijgen met ‘Heel Amsterdam danst' en ook in de nacht wordt Amsterdam 750 gevierd met een speciaal programma over nachtcultuur op initiatief van nachtclubs Garage Noord, Kanaal 40 en RadioRadio. De Grote Amsterdam Quiz, die afgelopen weken op 90 locaties werd gespeeld, komt ook volgend weer terug.

Tientallen kleinere initiatieven

Naast de grotere activiteiten vinden er tientallen kleinere initiatieven van stichtingen, verenigingen en particuliere Amsterdammers plaats, waaronder een XXXL Speelgoedruilbeurs, dansen met de oudste bewoners van de stad in het Danspaleis, theatertour ‘Weesp wijkt uit’, het wijkfestival ‘Slotervaart maken we samen’, een oral history project met 80-jarige Amsterdammers en een kijk- en luisteravontuur georganiseerd door Jeugdland. Tot en met september 2024 zijn er nog mogelijkheden om subsidie aan te vragen bij de Stichting Amsterdam 750. De stichting organiseert hiervoor informatiebijeenkomsten en aanvraagrondes. Meer info is te vinden op: www.kadovoordestad.nl.

‘750-slinger’

Bij een verjaardag horen slingers. Voor de zomer is door amsterdam&partners een open call uitgezet om hiervoor een ontwerp te maken. Bijna 70 creatieve Amsterdamse bureaus meldden zich hiervoor aan. Vijf partijen werden uitgenodigd om een ontwerp te pitchen. De ‘750-slinger’, ontwikkeld door twee Amsterdamse creatieve bureaus (Liebe Leute, en Lowres Creative Studio) kwam als het beste ontwerp uit de bus. De slinger staat voor een diverse stad, voor verbinding en natuurlijk voor feest. Deze slinger zal terugkomen op de vlaggen en banieren die overal in de stad zichtbaar zullen zijn. Het ontwerp wordt aan iedereen beschikbaar gesteld die het wil gebruiken voor een feestelijke aankleding in het Jubileumjaar. Ook ondernemers kunnen er mee aan slag om hun producten te versieren. Voorwaarde is dat een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan een Amsterdams goed doel. Vanaf januari komt een online toolkit beschikbaar via www.amsterdam750.nl.

Blijf op de hoogte

Via de website www.amsterdam750.nl wordt de komende tijd steeds meer bekend gemaakt over de invulling van het jubileumjaar. Ook is Amsterdam 750 te volgen via website (www.amsterdam750.nl) en Instagram (@amsterdam750).