AMSTERDAM - Het college van B en W heeft nieuwe 24-uursvergunningen afgegeven aan restaurants, nachtclubs en culturele podia. In totaal krijgen negen plekken buiten het centrum een 24-uursvergunning: voor vijf van hen is dit de eerste keer.


Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "De nacht, en alle initiatieven die daar ontstaan, is cultureel, economisch en sociaal gezien van groot belang voor onze stad. De nacht heeft alle Amsterdammers wat te bieden en met deze vergunningen wil het college initiatieven in de nacht verder versterken en ondersteunen."

De gemeente Amsterdam presenteerde in 2021 de allereerste Nachtvisie. Daarin werd onder andere een ondersteuningsregeling voor de nachtcultuur tijdens corona gepresenteerd en ook een maandelijks spreekuur bij de gemeente voor nieuwkomers en gevestigde partijen die in de nacht willen ondernemen en organiseren. De Nachtvisie stond mede aan de basis van de uitbreiding van het aantal 24-uurs vergunningen. Momenteel wordt de visie verder uitgewerkt.

De negen vergunningen zijn toegekend aan zeven horecaplekken (waarvan drie nieuwe) en twee nieuwe vergunningen aan restaurants. De horecavergunningen zijn voor Warehouse Elementenstraat (Nieuw-West), Q Factory (Oost), Tolhuistuin (Noord), Adam Toren (Noord), Oosterbar (Oost), Doka (Oost) en The Other Side (West). Daarnaast krijgen ook twee restaurants een 24-uurs vergunning: Meo's Colloseum (West) en Northside Streetfood Corner (een nieuw concept, in stadsdeel Noord). In totaal heeft Amsterdam nu 15 plekken met een 24-uurs vergunning.

Voorwaarde voor de vergunning is dat de plek een verrijking is voor de stad, bijvoorbeeld omdat er een cultureel programma wordt aangeboden. Ook zijn de aanvragen beoordeeld op financiële haalbaarheid. Daarnaast is door de stadsdelen en de politie beoordeeld of een 24-uursvergunning geschikt is op de locatie. De burgemeester kan aanvullende voorwaarden stellen, en - als daar aanleiding voor is - de 24-uursvergunning ook weer intrekken. Vergunningen worden afgegeven voor een periode van drie jaar en kunnen één keer verlengd worden met nog eens drie jaar.