AMSTERDAM - Baas boven baas voor één dag, en ook méér baas dan burgemeester Halsema en koning Willem-Alexander. Medoh en Delisha uit groep 8 van basisschool Samenspel uit Amsterdam Zuidoost bezochten donderdag de gemeente. Baas van Amsterdam.
En wat zou je dan doen...?

Het is de 5e editie van de ‘Baas van Morgen’. Op deze dag maken 200 kinderen in Nederland een dagje mee hoe het is om de baas te zijn van een bedrijf, museum, een stad of zelfs het land. Bijzonder is namelijk dit keer dat koning Willem-Alexander aan het eind van hun dag de jonge bazen spreekt over hun ervaringen. Amsterdamse bazen Medoh en Delisha zorgden tijdens een ontmoeting met wethouder Moorman en burgemeester Halsema voor een aantal verfrissende inzichten.

Lerarentekort
Delisha: “Misschien is het een idee om de lerarenopleiding goedkoper te maken? En leraren hebben ook veel stress en melden zich ziek. Misschien moeten ze vaker een leuk tripje maken om te ontspannen. Wie dat betaalt? Nou, de school kan wat bijdragen. En misschien kunnen de juffen en meesters 10% van hun salaris inleveren en dat opsparen voor een reisje. Of we kunnen korting geven op vliegtickets! Alleen hebben we net wel gehoord dat er niet al te veel geld meer is."

School
Medoh: “Kinderen van onze school doen vaak vervelend tegen elkaar. Volgens mij zou het helpen als we een uitwisseling zouden doen. Dat een paar kinderen een dagje van school ruilen. Zo kun je dan zelf zien en meemaken hoe het er op die andere school aan toe gaat. Misschien dat we elkaar dan beter begrijpen en minder pesten.”

Veiligheid
Delisha: “Soms komt AT5 bij ons op school om te filmen. Een beetje jammer, want die zender kijk ik nooit. Het gaat meestal over veiligheid. Er wordt soms namelijk wel gevochten op of rondom de school. Het heeft niet eens altijd met school te maken. Twee jaar geleden zag ik een man op de grond liggen in een plas bloed. Er was ruzie geweest in de buurt. Wat mij betreft mogen ze overal camera’s ophangen of veel meer politiemensen laten rondlopen.”

Toekomst
Medoh: “Ik wil later graag chef-kok worden. Ik hou van koken. Mijn lievelingsmaaltje om te koken is spaghetti bolognese”. Delisha: "Ik weet het eigenlijk nog niet. Alhoewel, in een vliegtuig werken lijkt mij wel wat. Als stewardess. Waarom niet als piloot? Sja, ik ga wel naar het VWO, dus het zou heel misschien wel kunnen. Maar nee, stewardess zijn lijkt mij ook best leuk.”

Baas van Morgen
Baas van Morgen laat basisschool- en vmbo-leerlingen ervaren hoe het is om de leiding te hebben. En zij doen een waardevol contact op voor later. Wie geboren wordt in Zuidoost of Nieuw-West, heeft soms minder kans op een succesvolle carrière dan wie het levenslicht ziet in Oud-Zuid. Met intelligentie of talent heeft dat niets te maken, wel met bijvoorbeeld een gebrek aan rolmodellen.

JINC
JINC helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt: door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. JINC vindt dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt.