AMSTERDAM - Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstrekten medewerkers van het voormalige Bevolkingsregister voedselbonnen en valse persoonspassen aan Amsterdammers die moesten onderduiken, onder wie ook Joden. Zes van hen zijn daarvoor gefusilleerd door de nazi’s. Één van deze medewerkers, Pieter Landweer, kreeg al in 2008 postuum een Yad Vashem-onderscheiding. Op maandag 11 september staan we stil bij de vijf anderen die worden geëerd.

De onderscheidingen worden in aanwezigheid van wethouder Litjens aan de nabestaanden uitgereikt door de Israelische ambassadeur Shir-On. Van Teunis van de Bunt zijn helaas geen nabestaanden achterhaald. De andere namen zijn: Herman Alers, Andreas Balvers, André de Kok en Boudewijn Leenheer.

Yad Vashem

Yad Vashem is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Yad Vashem betekent gedenkteken.

5516 Nederlanders hebben een onderscheiding gekregen van Yad Vashem als „Rechtvaardige onder de Volkeren”, omdat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog een of meer Joden voor deportatie door de nazi's hebben behoed. Hoeveel Joden er door de redders zijn gered is niet duidelijk, omdat Yad Vashem dit over het algemeen niet publiceert. Wereldwijd zijn er 26.120 mensen onderscheiden voor het redden van Joden.