AMSTERDAM - 34 mbo-studenten die bij het ROC van Amsterdam een opleiding volgen tot doktersassistent of verpleegkunde, zijn gestart als stagiair bij de GGD Amsterdam. Tijdens hun stage helpen ze de GGD bij het vaccineren tegen corona. Zo vermindert de GGD Amsterdam het tekort aan stageplekken voor mbo’ers gedurende de coronacrisis en helpen er extra handen bij de opschaling van de vaccinaties in Amsterdam.

De eerste groep van 19 studenten is half februari begonnen op de vaccinatielocatie RAI en heeft het inwerktraject inmiddels afgerond. Deze groep studenten volgt de opleiding tot doktersassistent. Tijdens het inwerken is er vanuit de opleiding constant een begeleider aanwezig. Sinds 1 april is hun inwerkperiode voorbij en zijn ze onder begeleiding aan de slag op hun stageplek. Afgelopen 1 april is een tweede lichting van 15 studenten van de opleiding verpleegkunde gestart aan het inwerktraject.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg en mbo): ”Binnen de gemeente Amsterdam zetten wij ons in om voldoende mbo-stageplekken te realiseren. De stageplekken binnen de GGD zijn hier een mooi voorbeeld van. De studenten krijgen een unieke en leerzame stageplek en de GGD kan de extra handen goed gebruiken bij de duizenden prikken die we per week geven.”

Na de eerste fase van de stage behalen de studenten een certificaat, waaruit blijkt dat ze alle werkzaamheden op de vaccinatielocatie goed kunnen verrichten, van de administratie tot aan het ontvangen van mensen en het prikken. Het certificaat wordt ondertekend door een arts.

Naast de stageplekken voor de opleidingen doktersassistent en verpleegkunde, wordt er momenteel onderzocht hoe ook mbo-studenten van andere jaargangen van de opleidingen bij de GGD kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld bij de teststraten. De stageplekken moeten wel passen binnen de opdracht en het niveau van de mbo-opleiding en de kaders van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.