AMSTERDAM - Langs de Johan van Hasseltweg in Amsterdam Noord ligt een prachtig kavel aan het IJ. De gemeente Amsterdam zoekt een ondernemer die samen met bewoners dit stuk grond nieuw leven inblaast voor een periode van maximaal vier jaar. De partij met het beste plan mag de grond vier jaar lang gratis gebruiken.

Een plek voor de buurt

Het Hamerkwartier transformeert van een industrieterrein naar een levendig stuk stad waar gewoond en gewerkt wordt. Naast de pontaanlanding van het Oostveer ligt de kavel Johan van Hasseltweg, een braakliggend terrein van 3055,5 m2. “Het is de bedoeling dat dit een aantrekkelijke plek wordt, waar oude en nieuwe Noorderlingen zich thuis voelen. Waar mensen kunnen recreëren of sporten of waar op cultureel vlak interessante dingen gebeuren. Daarnaast is het de bedoeling dat bewoners van de naburige IJplein-Vogelbuurt meeprofiteren van het plan voor de kavel”, aldus stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum.

Openbare selectie

De gemeente kiest de winnende partij via een tender, een openbare selectie. Van 10 oktober tot 21 november 2017 is de inschrijving voor de eerste selectieronde geopend. Een adviescommissie selecteert in december uit de inzendingen maximaal vijf plannen. Deze initiatiefnemers mogen hun idee eind januari 2018 presenteren aan de buurt- en vakjury. Eind februari wordt definitief bekend welke partij haar plannen mag uitvoeren.

Vanaf 10 oktober kunnen belangstellenden voor meer informatie terecht op www.tenderned.nl bij ‘Oostveerkavel Johan van Hasseltweg’. Plannen kunnen vanaf 10 oktober tot en met 21 november 2017 per e-mail worden ingediend via tender.vanhasselt@amsterdam.nl.

Feestelijke start

Op dinsdag 10 oktober gaat de tender feestelijk van start op de kavel zelf. De opening is georganiseerd voor en door buurtbewoners uit de IJplein-Vogelbuurt en het Hamerkwartier. Er is voor deze opening een bijzondere samenwerking ontstaan tussen creatieve buurtbewoners, jonge ondernemers en café Zamenhof, dat tegenover de kavel ligt. Zij zorgen ervoor dat buurtbewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden op een creatieve manier hun steentje kunnen bijdragen aan het plan voor de Oostveerkavel Johan van Hasseltweg. Iedereen is van harte welkom om bij de feestelijke opening aanwezig te zijn.