AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam start met leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen, vooruitlopend op de definitieve regeling van het Rijk. Het leefgeld bedraagt € 60,- per week.


De Oekraïense vluchtelingen die een uitnodiging hebben gekregen om zich te laten registreren in het BRP (Basisregistratie Personen) op Stadsloket Zuid, kunnen direct aansluitend de aanvraag voor het leefgeld in orde maken. De Oekraïense vluchtelingen die de BRP-registratie hebben afgerond en bij particulieren verblijven, worden door de gemeente benaderd voor een afspraak. Oekraïense vluchtelingen die in een opvanglocatie verblijven, worden direct op de opvanglocatie geholpen.

Leefgeld

Vluchtelingen krijgen € 60,- per week per persoon. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor minderjarige kinderen die met een volwassene zijn meegereisd. Dit bedrag is gelijk aan de regeling die geldt voor asielzoekers en statushouders van het COA. De gemeente stort het leefgeld op een Nederlandse bankrekening of op een pas die de gemeente verstrekt.

Registratie en inschrijving BRP

Op het HSP (Humanitarian Service Point) op Amsterdam Centraal komen dagelijks ongeveer 400 vluchtelingen aan. Daar wordt een eerste registratie uitgevoerd om te bepalen of iemand beschikt over geldige identiteitspapieren. Daarna wordt een opvangplek toegewezen in Amsterdam, de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland of een andere regio in het land. In de gemeente van de opvanglocatie kunnen Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven voor het BRP. In Amsterdam is dat op Stadsloket Zuid. Stadsloket Zuid is voorlopig gesloten vanwege de inschrijvingen van Oekraïense vluchtelingen.