AMSTERDAM - Op het vernieuwde Rokin staat nu een bijzonder kunstwerk: een kunstwerk waar water over stroomt. Een fontein, maar niet in de alledaagse zin van het woord. De Nederlands/Belgische kunstenaar Mark Manders maakte het werk. Op de bankjes rond de fontein is het heerlijk vertoeven. Amsterdam heeft er een ontmoetingsplek van internationale allure bij gekregen.

Het kunstwerk van Manders bestaat uit een gepatineerd bronzen beeld, een massief blok natuursteen (Gascogne Azul) en stromend water. Het beeld toont twee hoofden die aan elkaar verbonden zijn en die elk een eigen kant opkijken. Tussen de twee ruw afgewerkte hoofden stroomt het water, als een waterval, naar beneden.

Groot beeld

Het is een groot beeld met een heldere beeldtaal, dat goed past bij de grote, rijke en gedetailleerde gevelwanden van de gebouwen rond de fontein en langs het Rokin. De sokkel meet 4,5 x 2,5 x 1 meter, de bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het werk meer dan 27.000 kg. Onder het beeld zijn twee diepe kelders aangebracht voor de noodzakelijke waterbuffer, filters en pompen.

Mark Manders

Beeldend kunstenaar Mark Manders (1968) is een internationaal opererende kunstenaar. Hij woont en werkt op dit moment in Ronse, België. Manders’ oeuvre bestaat voornamelijk uit installaties, tekeningen, sculpturen en korte films. Zijn werk wordt getoond op tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, zoals op de Biënnale van Venetië in 2013, en bevindt zich in tal van internationale collecties en vooraanstaande musea als het Amsterdam Stedelijk Museum, het S.M.A.K. in Gent, de Neue Pinakothek en het MOMA in New York.

Rokin Fontein Fonds

Bij de totstandkoming van de fontein heeft het Rokin Fontein Fonds een belangrijke rol gespeeld. Deze stichting werd in 2015 opgericht door betrokken winkeliers, vastgoedeigenaren en andere sponsors met hart voor het Rokin. Het Rokin Fontein Fonds heeft onder andere de natuurstenen bankjes rond de fontein gefinancierd.