AMSTERDAM - De Stadspas bestaat 30 jaar. Om dit te vieren wordt het Amsterdams Kookboek ‘Amsterdam aan Tafel’ uitgebracht. 30 jaar Stadspas is 30 jaar verbinden en 30 jaar de stad met elkaar delen. In ‘Amsterdam aan Tafel’ komt dit allemaal aan bod. In het kookboek staan 152 recepten om voor weinig geld lekker eten op tafel te zetten.

In dit kookboek gaan we bij elkaar aan tafel en nemen we een kijkje in de keuken van onder andere André van Duin, Dries Roelvink, het Rijksmuseum, stadspashouders én koks van mooie, sociale initiatieven.

Wethouder Marjolein Moorman, Onderwijs en Armoedebestrijding: “Amsterdam is een paradijs voor liefhebbers van lekker eten. Met een gevulde portemonnee is het makkelijker boodschappen doen dan wanneer je op de kleintjes moet letten. Dit kookboek laat zien dat je met betaalbare ingrediënten en zonder al te veel gedoe de lekkerste maaltijden kunt bereiden. Er is zoveel kennis over betaalbaar lekker eten in Amsterdam. Met ‘Amsterdam aan Tafel’ delen we deze kennis graag.”

De basis voor dit kookboek zijn de groenten van de Voedselbank. De Voedselbank krijgt regelmatig vragen over wat je met bepaalde groente kunt koken. En zo plaatste de Stadspas een oproep voor lekkere, gezonde en mooie gerechten. Geen ingewikkelde recepten met ingrediënten die niet te veel geld kosten. Liefst te maken in een Amsterdamse doorsneekeuken zonder al te veel poespas.

De koks in ‘Amsterdam aan Tafel’ hebben ieder hun eigen draai aan deze heerlijke groenten gegeven. Zo had stadspashouder Manal uit Zuidoost genoeg recepten om het hele kookboek te vullen. Manal schat dat ze inmiddels bijna 4.000 kookboeken heeft. Haar lekkerste recept, een hartige snack, staat op pagina 87. Irene heeft 27 jaar in Marokko gewoond. De Marokkaanse keuken heeft ze zich in die tijd met liefde eigen gemaakt. Benieuwd hoe het recept van haar Harira in elkaar steekt? Kijk dan op pagina 237. Komiek André van Duin eet veel buiten de deur, maar als hij thuis is, vindt hij het heerlijk om het simpel te houden ‘Gewoon de ouderwetse Hollandse pot.’ Hij deelde met ons een eenvoudige Hollandse spruitjesstamppot.

Het kookboek is voor stadspashouders op vertoon van hun Stadspas vanaf 2 september gratis op te halen in alle vestigingen van de OBA. Zolang de voorraad strekt! ‘Amsterdam aan tafel’ is ook te koop voor: €19,99 Meer informatie: amsterdam.nl/stadspaskookboek