AMSTERDAM - Fred Verdult is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verdult ontving de onderscheiding vanwege zijn bijzonder grote bijdrage aan het verbeteren van de hiv-zorgverlening in Nederland en voor de emancipatie van mensen met hiv wereldwijd. Hij kreeg de versierselen uit handen van burgemeester Femke Halsema tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in de Beurs van Berlage.

De heer Verdult werd op 11 december 1998 gediagnostiseerd met hiv. Een dag later werd hij lid van de Hiv Vereniging en een maand later werd hij actief als vrijwilliger. Hij is dit jaar twintig jaar actief als vrijwilliger en heeft veel betekend voor mensen met hiv, als vrijwilliger van de Hiv Vereniging, maar ook daarbuiten. Voor deze vereniging organiseert hij al een aantal jaar het jaarlijkse Power of Love evenement, voor mensen met hiv en hun naasten in Koninklijk Theater Carré. Naar dit evenement komen zo’n duizend mensen die onder andere luisteren naar wereldberoemde gasten die vertellen over de laatste medische en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hiv. Het meest recente en impactvolle evenement georganiseerd door Verdult is ‘The Positive Flame’. Het vuur, gebaseerd op het idee van de Olympische fakkel, is 90 jaar geleden geïntroduceerd in Amsterdam en gaat sindsdien de wereld rond en is een vast onderdeel van de Internationale Aids Conferenties.

Naast de organisatie van verschillende evenementen en publieke bijeenkomsten leverde de heer Verdult achter de schermen jarenlang vrijwillig een bijdrage in verschillende commissies en werkgroepen. Zo was hij actief in de commissie van vernieuwingsprojecten van het Aidsfonds en lid van het H TEAM, een samenwerkingsverband van partijen die betrokken zijn bij de preventie en de behandeling van hiv in Nederland met als doel het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. Voor deze belangrijke bijdrage aan de hiv-zorgverlening en emancipatie van mensen met hiv is de heer Verdult benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje- Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot Lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.