AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 13 september, ontvangt Emma Lieske een koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Moorman. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar grote inzet voor het onderwijs in Amsterdam.

Emma Lieske is ruim 46 jaar werkzaam geweest in het onderwijs in Amsterdam. Ze startte haar loopbaan als groepsleerkracht en was daarna 43 jaar respectievelijk adjunct-directeur en directeur van de Hildebrand van Loonschool in Amsterdam Zuid.

Lieske is groot voorvechtster voor de vrije schoolkeuze voor ouders. Ook heeft zij zich ingezet voor de oprichting van het samenwerkingsverband BOVO, een federatie van tien ‘eenpitter-scholen’ in Amsterdam Zuid en Centrum. Een ‘eenpitter-school’ is een kleinere school die niet valt onder een betaald bestuur met meerdere scholen, maar zelfstandig en in hechte samenwerking met ouders opereert.

Naast het verplichte schoolcurriculum heeft Emma Lieske de leerlingen laten kennismaken met het organiseren van hulpprojecten voor kinderen buiten Nederland en het adopteren van het ‘Sinti en Roma monument’ op het Museumplein.