AMSTERDAM - Vandaag is Wilbert Mutsaers benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Touria Meliani vanwege zijn inzet voor de Nederlandse muzieksector en het Nederlands (pop)muziektalent. Vanwege de coronamaatregelen werd de ceremonie in aangepaste vorm gehouden, ter gelegenheid van het feit dat Mutsaers inmiddels 25 jaar in de muziekwereld actief is.


De heer Mutsaers ontdekte en begeleidde bij muzieklabel Universal Music een groot aantal Nederlandse talenten, waaronder Waylon, Go Back To The Zoo, The Partysquad en Laura Jansen. Ook heeft hij vele al bekende artiesten gecontracteerd en verder geholpen.

Als zendermanager bij NPO Radio redde hij radiostation FunX en het online hiphopplatform 101 Barz van de ondergang, nam hij het initiatief voor de FunX Music Awards, het FunX Talent programma en zorgde hij ervoor dat de 3FM Awards uitgroeiden tot toonaangevende popmuziekprijzen. Het 3FM Serious Talent programma zorgde voor de doorbraak van artiesten als Kensington, Typhoon, Chef'Special en Caro Emerald. Ook organiseerde Mutsaers zeven keer Serious Request, wat veel geld en aandacht opleverde voor acties van het Rode Kruis.

Momenteel is Mutsaers bij Spotify verantwoordelijk voor het muziekbeleid in Nederland en België, waar hij zijn invloed gebruikt om Nederlandse muziek in het buitenland voet aan de grond te laten krijgen. Hij geeft speciale aandacht aan de genres en artiesten die nog niet goed mee kunnen komen in de nieuwe streamingwereld. Ook geeft hij Nederlandse festivals, zoals Best Kept Secret, Woo-Haah, Pinkpop en Lowlands, ruim baan op Spotify en schenkt hij extra aandacht aan nieuw talent.