AMSTERDAM - Vanavond reikt locoburgemeester Simone Kukenheim in het Bimhuis een koninklijke onderscheiding uit aan de heer A.W.C. (Ack) van Rooijen (90). Hij wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor de nationale en internationale jazzmuziek en het jazz-onderwijs. Van Rooijen wordt wel de nestor van de Nederlandse jazz genoemd. Zijn spel, met name op de flügelhorn, wordt wereldwijd geroemd om zijn virtuositeit en muzikaliteit.


Van Rooijen heeft een indrukwekkende internationale loopbaan achter de rug. Hij studeerde in 1949 af als trompettist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon als trompettist bij het dansorkest The Ramblers in de jaren vijftig. Daarna reisde hij de wereld over en speelde met grote namen, bands en orkesten zoals de Skymasters, Miles Davis, het Quincy Jones Orchestra en Rita Reys.

Van 1980 tot 2000 was Van Rooijen docent op het Conservatorium in Hilversum, later op het Conservatorium van Amsterdam en op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij geeft nog steeds geregeld masterclasses in binnen- en buitenland. De heer van Rooijen stond aan de wieg van het jazz-onderwijs in Nederland en hij speelde een belangrijke ondersteunende rol in de carrières van vele musici.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.