AMSTERDAM - Vandaag, 7 juni 2021, is Frank Houtappels benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Houtappels ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de Nederlandse televisie- en filmcultuur. Houtappels ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Femke Halsema.


Na zijn studie aan de Amsterdamse Toneelschool werkte Houtappels als acteur voor verschillende Nederlandse theatergezelschappen en was hij te zien in diverse televisieproducties en speelfilms. In 1996 begon hij met het schrijven van toneelstukken. Al gauw volgden er ook film- en televisiescenario's, voor bijvoorbeeld 'Ja Zuster, Nee Zuster', 'Koefnoen', 'Het Klokhuis', 'Gooische Vrouwen' en 'Het Schaep met de vijf pooten'. Voor zijn werk ontving Houtappels vele prijzen.

Het werk van Houtappels kenmerkt zich door taalgevoel en een herkenbare problematiek. Zware maatschappelijke thema's maakt hij voor een breed publiek toegankelijk. Personages met een LHBTI+-achtergrond hebben mede dankzij Houtappels nu een plek in het Nederlandse serie- en filmaanbod.

Houtappels leverde een bijdrage aan nationale evenementen, zoals het Koninklijk huwelijksfeest in 2002 en het tweehonderdjarige bestaan van Het Koninkrijk der Nederlanden.

Vanwege zijn invloed op de Nederlandse taal en cultuur, is de heer Houtappels benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.