AMSTERDAM - Vandaag heeft de heer Salomon (‘Salo’) Muller een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Halsema. De heer Muller is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet om de rol van de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de Holocaust aan het licht te brengen. Hij ontving de onderscheiding tijdens de presentatie van zijn boek Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen.


De ouders van Salomon Muller werden in 1942 door de NS vervoerd naar kamp Westerbork en daarna in Auschwitz vergast. In zijn boek vertelt Muller over de gesprekken en onderhandelingen met de NS. Hij verzocht de NS om met excuses en een schadevergoeding aan slachtoffers en nabestaanden te komen, omdat ze in de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti hadden vervoerd voor de Duitsers. Dat de NS na bijna 75 jaar een schadevergoeding uitkeert, is vooral de verdienste van de heer Muller.

Muller heeft duizenden leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse scholen in Amsterdam lesgegeven. Hij neemt ze mee de straat op om ze te vertellen over de geschiedenis in hun stad en over de Tweede Wereld oorlog.

In 2002 werd de heer Muller onder meer voor zijn werk als fysiotherapeut van Ajax al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gezien zijn inzet en betekenis voor de Joodse gemeenschap wereldwijd is zijn Koninklijke onderscheiding nu verhoogd.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.