AMSTERDAM - Vandaag hebben Jef Hofmeister en Kees Scholten een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. De oprichters van het Volksoperahuis zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan het Nederlandse en internationale muziektheaterlandschap.


In 1989 hebben Jef Hofmeister en Kees Scholten het Volksoperahuis opgericht. Het genre van de volksopera zit tussen muziektheater en kleinkunst in en heeft een toegankelijke en open stijl, waardoor het ook bezoekers aanspreekt die niet vaak naar het theater gaan.

Jef Hofmeister vervult de rol van huiscomponist en Kees Scholten die van zanger, acteur en regisseur. Sinds de oprichting hebben zij de volksopera als eigen genre ontwikkeld in Nederland, maar ook in Suriname, Indonesië, Curaçao en Zuid-Afrika. Ze ontwikkelen voorstellingen met actuele maatschappelijke thema’s (waaronder gevoelige onderwerpen zoals het slavernijverleden, de kolonisatie van Indonesië en de zoektocht naar een Nederlandse identiteit) op een muzikale, toegankelijke en humoristische manier.

Het Volksoperahuis werkt regelmatig samen met verschillende makers uit theater- en muziekwereld, zoals zangeres Izaline Calister, Jörgen Raymann, Marion Bloem, Manoushka Zeegelaar Breeveld, wajangpoppenspeler Rop Severien en verschillende makers uit theater-en muziekwereld.