AMSTERDAM - Vandaag, 8 november 2019, is de heer Jack Van der Wel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van der Wel is de oprichter van het homo documentatiecentrum (Homodok) in 1978 en de drijvende kracht bij de ontwikkeling en het onderhoud hiervan. De Koninklijke onderscheiding ontving hij vandaag bij zijn afscheid uit handen van locoburgemeester Groot Wassink.

Het Homodok is sinds de oprichting in 1978 gestart met de collectie van publicaties over homoseksualiteit en stelt deze beschikbaar voor een groter publiek. Het archief dat was bedoeld voor studenten en onderzoekers voor Homostudies, is in veertig jaar tijd uitgegroeid tot het IHLIA LGBT, een professionele organisatie met een wereldwijde collectie waar iedereen terecht kan voor informatie en beeldmateriaal voor lhbti-gerelateerde onderwerpen. IHLIA is het grootste lhbti-archief in Europa en het oudste ter wereld.

De heer Van der Wel is oprichter van het Homodok en richtte zich op de collectievorming en volgde opleidingen in documentatie en literatuuronderzoek. Onder leiding van Van der Wel werden archieven van personen en organisaties aan de database toegevoegd, kwam er een tijdschriftenarchief met lesbische-, en homo-vaktijdschriften uit de hele wereld en werd de selectie verder verbreed met affiches, foto’s en ansichtkaarten, lp’s en objecten als buttons, stickers en t-shirts.

Jack Van der Wel zette zich tussen 1978 en 1996 onbezoldigd in voor het Homodok en werkte daarna bezoldigd voor drie dagen per week als coördinator voor het Homodok /IHLIA en vanaf 2009 was hij Hoofd Collectie. Door zijn intensieve en vrijwillige inzet op maatschappelijk gebied en zijn betekenis voor de lhbti-gemeenschap is de heer Van der Wel benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau.