AMSTERDAM - Maarten Mostert is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Marjolein Moorman reikte vandaag de onderscheiding uit na afloop van het slotconcert van de Amsterdam Cello Biënnale. De heer Mostert is geridderd vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van jong cellotalent en aan het Nederlandse culturele leven als geheel.

De heer Mostert heeft in 1988 het eerste professionele strijkorkest opgericht, Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Met de oprichting werd een geheel nieuw repertoire voor strijkersensemble geïntroduceerd, een repertoire dat nooit eerder op de Nederlandse concertpodia te horen was. Het is een van de toonaangevende strijkorkesten wereldwijd. In de afgelopen dertig jaar heeft hij als cellist van dit strijkorkest, nu Amsterdam Sinfonietta, voor meer dan een miljoen mensen over de hele wereld gespeeld.

Sinds 1994 heeft Maarten Mostert als hoofddocent cello aan het Conservatorium van Amsterdam de internationale cellovakopleiding verder uitgebouwd. Vele generaties Bachelor- en Masterstudenten en talenten van de Nationale Opleiding voor Jong Toptalent heeft hij geïnspireerd en opgeleid. Om jong talent extra uit te dagen heeft hij in 2004 een nationaal concours opgericht, de Amsterdam Cello Biënnale. Ook heeft hij het educatieve programma Hello Cello bedacht, waardoor kinderen en jongeren kennismaken met de cello. Ze leren samenspelen en klassieke muziek wordt zo op basisscholen onder de aandacht gebracht.

Tegenwoordig bestaat de Amsterdam Cello Biënnale uit tien dagen met meer dan negentig concerten, voorstellingen, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit 27 landen.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje- Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot Lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.