AMSTERDAM - Directeur van 113 Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Moorman tijdens een bijeenkomst ter ere van het 10-jarig jubileum van de stichting, die hij ook oprichtte .

De heer Mokkenstorm is sinds 1995 werkzaam bij GGZinGeest in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden bij GGZinGeest richtte hij in 2006 een online platform op voor zelfmoordpreventie, toen 113Online genoemd, vandaag de dag de Stichting 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam. Ook werd hij de directeur van de stichting. De stichting biedt gratis (anoniem), 24/7, online en telefonische hulp aan mensen met suïcidale gedachten en aan diens naasten.

Onder zijn leiding is de stichting uitgegroeid tot het centrum van zelfmoordpreventie in Nederland met online hulpverlening bestaande uit trainingen, online therapie en een zelfhulpmodule. Hij vormde een team van enkele specialisten en deskundigen en ging het gesprek aan met de politiek, beleidsmakers, zorgverzekeraars, belangenvertegenwoordigers en GGZ-instellingen.

Met ProRail zocht de heer Mokkenstorm naar oplossingen om het aantal doden en gewonden door zelfmoord op het spoor te voorkomen. ProRail stelt dat mede dankzij de heer Mokkenstorm vele zelfmoorden op het spoor zijn/worden voorkomen. Ook had de heer Mokkenstorm aandacht voor media-uitingen bij zelfmoord van bekende Nederlanders. Hij ging in gesprek met diverse mediaredacties over de wijze waarop deze berichten in het nieuws worden gebracht. Hieruit is een nieuwe mediarichtlijn ontwikkeld.

Ook internationaal heeft De heer Mokkenstorm meer bewustzijn over zelfmoord gecreëerd. Hij richtte het Suïcide Prevention Action Network (SUPRANET), een samenwerking van zeventien gezondheids- en ziekenhuissystemen om de gegevens van zelfmoorden uit te wisselen en te analyseren. Recent organiseerde hij de International Zero Suïcide Summit met de deelname van 110 leiders uit twintig landen waarmee een basis is gelegd voor de toekomst om ook internationaal de goede voorbeelden uit te wisselen.

De heer Mokkenstorm heeft in een korte periode groot bewustzijn gecreëerd over zelfmoord nationaal en internationaal. Dankzij zijn inzet is het maatschappelijk taboe op het spreken over zelfmoord doorbroken en is er daadwerkelijk hulp en ondersteuning voor mensen met zelfmoord gedachten. En is het onderwerp zowel politiek en maatschappelijk, nationaal en internationaal, op de kaart gezet. Om deze redenen wordt de heer Mokkenstorm benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.