AMSTERDAM - Vandaag, zondag 13 september, ontving Samuel Lee een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. Lee is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote bijdrage aan het welzijn van migranten in Nederland. De benoeming vond plaats bij de viering van zijn 25-jarige jubileum als migrantenpastor bij de Kandelaar in Amsterdam Zuidoost.


De heer Lee kwam op veertienjarige leeftijd naar Nederland en studeerde sociologie in Leiden. In 1994 richtte hij zijn eigen migrantenkerk op in Amsterdam Zuidoost, de Jesus Christ Foundation. Als pastor van deze kerk zet hij zich dag en nacht in voor het welzijn van de kerkleden en Bijlmerbewoners. Naast zijn werk in de kerk richtte Lee in 2006 een academie op waar migranten zich gratis op academisch niveau kunnen verdiepen in mensenrechten, sociale wetenschappen en theologie. Hiermee levert hij een unieke bijdrage aan de inwoners in Zuidoost.

In 2013 promoveerde Lee aan de Vrije Universiteit in de Theologie. In 2019 werd hij als eerste theoloog met een migrantenachtergrond uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.