AMSTERDAM - Vandaag, zondag 19 maart, is de heer Hans Bijvank benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Eric van der Burg tijdens de feestelijke verjaardag van AFC Ajax, waar de heer Bijvank bijna 46 jaar vrijwilliger is. Bijvank staat bekend als de “Mister Ajax” bij het jeugdvoetbal en wordt zeer gewaardeerd en gerespecteerd in de voetbalwereld. 

In 1971 is de heer Bijvank begonnen als elftalleider bij de pupillen en werd hij lid van de jeugdcommissie. De jeugdcommissie was in die tijd verantwoordelijk voor al het jeugdvoetbal bij AFC Ajax. Destijds waren er nog geen professionals bij Ajax werkzaam die voor het reilen en zeilen van de jeugd zorgde. Ook nu nog is Bijvank aanwezig bij alle thuiswedstrijden van de jeugd en zorgt hij voor de ontvangst van tegenstanders, scheidsrechters en officials.

De heer Bijvank maakte van 1986 tot 2007 deel uit van de Ledenraad van Ajax, dat functioneerde als het parlement van de club. Zij hielden toezicht op, en controleerde het bestuur. Volgens de directeur van AFC Ajax, Edwin van der Sar, “staat en stond de heer Bijvank altijd klaar voor de club, de trainers en de spelers.” Vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de voetbalclub, wordt de heer Bijvank nu koninklijk onderscheiden.

Orde van Oranje-Nassau De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.