AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 4 maart, is de heer Nico van der Linden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn bijdrage aan het canon van de Nederlandse liedkunst. Dankzij Van der Linden is de muziek van Ramses Shaffy nauwkeurig vastgelegd en behouden voor de toekomst. De heer Van der Linden ontving de onderscheiding digitaal uit handen van wethouder Touria Meliani. Vanwege de coronamaatregelen werd de ceremonie in aangepaste vorm gehouden.

Sinds 1970 werkte Nico van der Linden als pianist, arrangeur en dirigent van diverse producties in de musical- en kleinkunstwereld. Hij was de vaste begeleider van Ramses Shaffy in de jaren zeventig en tachtig. Shaffy’s unieke liedjes zijn nooit vastgelegd door de zanger zelf. Om die artistieke waarde niet verloren te laten gaan, heeft Van der Linden Shaffy’s liedjes nauwkeurig opgetekend. Hij had duizenden uren werk aan het beluisteren van improvisaties, het noteren van de muziek en het uitzoeken van de juiste vingerzettingen en akkoorden.

Van der Linden produceerde cd's van Lenny Kuhr, Maarten Koningsbergen, Frans van Deursen en vele anderen toonaangevende Nederlandse muzikanten. Ook gaf hij vrijwillig piano- en muziekles aan jongeren.

Vanwege zijn inzet voor de Nederlandse muziekwereld gedurende vijftig jaar, die er onder andere voor heeft gezorgd dat de muziek van Shaffy voor de komende generaties behouden blijft, is Nico van der Linden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.