AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 15 maart, hebben Jan en Maureen Schouten een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van wethouder Kukenheim. Zij kregen de onderscheiding vanwege hun bijdrage aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Nederland en in veel andere landen. Jan Schouten werd benoemd tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw; Maureen Schouten werd benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau.

De heer Schouten is de bedenker van de Multiplex Litigation-Dependent Probe Amplification (MLPA), een wereldwijd gebruikte technologie, waarmee 400 verschillende afwijkingen in het DNA op eenvoudige wijze kunnen worden opgespoord.

De heer en mevrouw Schouten richtten in 1985 samen het biotechnologiebedrijf MRC-Holland op. Vrijwel de gehele winst van het bedrijf wordt besteed aan liefdadigheid via de MRC-Holland Foundation, die sinds 2011 door Maureen Schouten wordt geleid. De stichting houdt zich bezig met onderwijs en zorg in ontwikkelingslanden. Door de inspanningen van de stichting konden bijvoorbeeld in Gambia al 32 duizend extra kinderen naar school. Ook sponsort de stichting Amsterdamse masterstudenten en promovendi uit ontwikkelingslanden.

Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving. Een onderscheiding in de Orde van OranjeNassau wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.