AMSTERDAM - Vandaag, zaterdag 20 juni, ontving Marc Albrecht een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. De opera- en orkestdirigent is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn jarenlange bijdrage aan het Nederlandse en internationale muzieklandschap. Hij ontving de onderscheiding na afloop van een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw.


De heer Marc Albrecht neemt afscheid als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Sinds 2011 was hij verbonden aan deze culturele instellingen, die zich onder zijn muzikale leiding ontwikkelden tot instituten van grote (inter)nationale naam en faam.

Albrecht bracht veel uitvoeringen van laatromantische componisten als Wagner, Strauss en Mahler ten gehore, maar waagde zich ook aan modernere werken en verrassende samenwerkingen. Hij is alom geprezen om zijn interpretatie van de symfonieën van Gustav Mahler en opera’s van Richard Wagner. In 2019 ontving hij de International Opera Award voor ‘Conductor of the Year 2019’.

Naast zijn uitzonderlijke prestaties als dirigent schonk Albrecht bijzondere aandacht aan talentontwikkeling. Zo startte hij de Orkestacademie, gaf masterclasses aan jonge dirigenten en gastlessen aan studenten van het Conservatorium.