AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 5 april, ontvangt Ton Damen een Koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Van Doorninck. De heer Damen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn verdiensten op het gebied van innovatie en kwaliteitsbeheer in de bouw- en vastgoedsector.

Ton Damen heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van woningen en gebouwen in Nederland. Hij ontwikkelde een aantal methodieken die wereldwijd nog steeds worden gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om de Levensduurcatalogus, waarmee milieuberekeningen voor gebouwen kunnen worden gemaakt, de methode voor industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD), en om de ontwikkeling van de NEN 2767 norm. Deze norm wordt gebruikt om de technische staat van bestaande gebouwen te controleren, onderhoud te plannen en de kwaliteit van het gebouw in kaart te brengen. Ook was Damen een voorloper op het gebied van circulair bouwen.

Naast zijn rol in de bouw- en vastgoedsector zet de heer Damen zich sinds 2008 in als mantelzorger. Dit doet hij door fysieke, morele en financiële steun te bieden aan hulpbehoevende mensen in zijn directe omgeving.