AMSTERDAM - Vandaag, 12 september 2021, is Ignatine Henneman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege haar belangrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Henneman ontving de onderscheiding uit handen van wethouder Touria Meliani.


Na haar studie aan het conservatorium startte Henneman haar carrière als klassiek musicus in diverse orkesten. Omdat zij niet alleen klassieke muziek wilde maken, richtte ze in 1977 een van de eerste vrouwelijke bands in Nederland op: F.C. Gerania.

Henneman schreef nummers voor jazz- en improvisatiegroepen zoals het Ig Henneman Sextet, de David Kweksilber Bigband, het Canadese Orkestra Futura, het Italian Instabile Orchestra, het Clazz Ensemble en het duo Baars-Henneman.

Henneman zette zich in de jaren tachtig van vorige eeuw in voor de Stichting Vrouw en Muziek, die meer ruimte wilde creëren voor vrouwen in het Nederlandse muziekleven. Daarnaast richtte zij Stichting WIG op, die zich inzet voor de bevordering van gecomponeerde en geïmproviseerde.

In de afgelopen jaren heeft Henneman met verscheidene muzikanten, dichters, dansers en beeldend kunstenaars concerten en projecten georganiseerd in onder andere Europa, Noord-Amerika, Brazilië en Japan. Tijdens deze tournees gaf mevrouw Henneman regelmatig workshops en masterclasses over jazz en geïmproviseerde muziek.

Vanwege haar invloed op de Nederlandse muziekscene en haar steun aan vrouwen in deze branche, is de mevrouw Henneman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.