AMSTERDAM - Amsterdamse dak- en thuislozen kunnen vanaf maandagavond een aantal dagen overnachten in de winterkoudeopvang. De komende dagen komt de temperatuur in de buurt van het vriespunt: de vier grote steden hebben daarom besloten de winterkouderegeling maandag in te laten gaan. De opvang is bedoeld voor alle dak- en thuisloze mensen in Amsterdam die niet in staat zijn om bij de aanhoudende kou zelf onderdak te vinden.

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuisloze mensen te beschermen tegen gezondheidsschade door het weer. Als het door extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD ’s van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Toegang tot de opvang winterkouderegeling


Vanaf maandag 27 november kunnen dak- en thuisloze mensen in Amsterdam zich melden op de Jan van Galenstraat bij de screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen of direct bij de opvanglocatie aan de Transformatorweg 6. Ze krijgen een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. Om 9.30 uur in de ochtend moeten de dak- en thuisloze mensen de opvang weer verlaten. De opvang is gratis. In Amsterdam wordt de nachtopvang georganiseerd in samenwerking met de Regenboog Groep, HVO-Querido en het Leger des Heils.

Winteropvang


Naast de winterkouderegeling organiseert de gemeente ook dit jaar weer reguliere winteropvang voor dak- en thuisloze mensen in Amsterdam. De winteropvang is open van 1 december 2023 tot 1 april 2024. Dit betekent dat er vier maanden aaneengesloten opvang is, ongeacht de temperatuur. De gemeente biedt 250 opvangplekken aan op verschillende locaties in de stad. Dit jaar hebben kwetsbare mensen toegang die al langere tijd in de regio Amsterdam verblijven. Een voorwaarde voor opvang is dat mensen meewerken aan perspectief: samen met de partners wordt er gekeken naar oplossingen voor onderliggende problemen en worden mensen indien nodig gekoppeld aan passende zorg.