AMSTERDAM - Burgemeester Halsema heeft met het Openbaar Ministerie en de politie besloten dat zondagmiddag 14 maart één demonstratie van maximaal 500 mensen in het Westerpark mag plaatsvinden in het kader van de Klimaatmars 2021. Vanwege de coronamaatregelen is het onverantwoord om meer demonstranten toe te laten. De organisator is met de voorbereidingen voor het Westerpark gestart. Op andere locaties in Amsterdam is dit protest niet toegestaan. Ook roept Halsema op om niet vanuit andere regio's naar Amsterdam te komen om te demonstreren. Dit om het aantal reisbewegingen en mogelijke besmettingen tegen te gaan. In het hele land worden 44 klimaatdemonstraties georganiseerd.

De organisatie regelt een livestream in het Westerpark waarmee geïnteresseerden online hun steun aan de demonstratie kunnen geven. De gemeente heeft in het park 500 stippen gezet om de demonstratie zondagmiddag veilig te laten verlopen. Ook heeft de gemeente vooraf een advies ingewonnen bij de GGD over deze demonstratie.

Burgemeester Halsema: "Demonstreren is een grondrecht en we proberen dat elke week weer zoveel mogelijk te faciliteren. Maar we leven helaas ook in een tijd met besmettelijke coronavarianten. In de buurt van Amsterdam zit een regio tegen code zwart aan. Teveel bovenregionale reisbewegingen zorgen voor een gevaarlijke verspreiding van het virus. In het belang van de volksgezondheid moeten we het demonstreren dus op een veilige en verstandige manier organiseren."

Halsema en 30 andere burgemeesters riepen de initiatiefnemers en ondersteunende organisaties deze week per brief op veilig te demonstreren en niet te tornen aan de maximumaantallen die in het belang van de volksgezondheid worden gesteld.

Voor meer informatie over demonstreren zie www.amsterdam.nl/demonstreren.