AMSTERDAM - Genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Op zaterdag 23 maart is het Open Toren Dag. 21 historische en moderne torens openen dan hun deuren.

In en rond de torens zijn activiteiten. Zoals kunsttours, muziek, wandelingen en een foto- en filmwedstrijd.

Monumenten
De torens hebben architectonische en cultuurhistorische waarden. De toren van de Oude Kerk is bijvoorbeeld het oudste monument van de stad. Van hieruit werd elke avond de boevenklok geluid als teken dat de stadspoorten op slot gingen. De Zuiderkerk is 400 jaar oud. En de toren van de Westerkerk is beschreven in het dagboek van Anne Frank. De Munttoren en de Schreierstoren zijn overblijfselen van de vroegere stadsmuren. De Montelbaanstoren was een verdedigingstoren daarbuiten.

Onderhoud
De gemeente beheert en onderhoudt verschillende torens. Zij horen bij het erfgoed van de stad. Voor een aantal torens zijn er plannen voor grote restauratie. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor subsidie gegeven.

Staatsregeling 1798
De gemeente is niet altijd verantwoordelijk geweest voor de torens. In de staatsregeling van 1798 werd de scheiding tussen kerk en staat vastgelegd. De burgerlijke gemeente ging zorgen voor het onderhoud van de torens en klokken. Zij nam het beheer over van de kerkelijke gemeente. De torens werden gebruikt als militaire uitkijkpost. Bij calamiteiten, zoals hoog water, was de toren een hoge, droge schuilplaats.

Zuiderkerkstoren
De Zuiderkerk is ruim 400 jaar oud en is 1 van de bekendste kerken van Amsterdam. De restauratie van de toren startte in 2016. In totaal is 29.000 kilo lood vervangen. De toren heeft nu de oorspronkelijke kleuren zoals architect Hendrick de Keyser het bedoeld heeft. Een grote klus is het ontzouten van het metselwerk, dat zal starten zodra het wat warmer wordt. Dat werk zal de hele zomer duren.

Oudekerkstoren
Ook de Oudekerkstoren wordt op termijn gerestaureerd. Het metselwerk en de muren worden ontzout. Het lood wordt vervangen en het carillon wordt nagekeken. De klokkenstoel, de stellage waarin de klokken hangen, wordt ook hersteld als dat nodig is.

Programma Open Torendag
Voor sommige onderdelen van het programma moet u zich inschrijven. Een compleet overzicht staat op www.opentorendag.nl.