AMSTERDAM - Op 12 mei kregen NL Architects en XVW architectuur de Mies van der Rohe Award 2017, de EU Mies Award 2017 voor hun renovatie van de flat Kleiburg. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor Europese architecten. De prijsuitreiking is op 26 mei in het Mies van der Rohepaviljoen in Barcelona.

Laatste honingraatflat

Kleiburg wordt sinds 1971 bewoond. Het gebouw is ontworpen door F. Ottenhof en is een voor de Bijlmer kenmerkende 'honingraatflat'. Alle andere honingraatflats zijn inmiddels afgebroken. Kleiburg wachtte hetzelfde lot.

Klusflat

In 2011 werd de flat gered van de sloop. Consortium De Flat maakte van Kleiburg een klusflat. De Flat renoveerde de buitenkant van Kleiburg. Kopers konden zelf de casco appartementen afbouwen. Daarbij was veel vrijheid; het werk moest wel binnen een jaar een bewoonbaar verklaarde woning opleveren. Het project was een groot succes. Eind 2016 was de renovatie voltooid.

Prijsuitreiking

Het ontwerp van NL Architects en XVW architectuur voor Kleiburg vormt een eerbetoon aan het oorspronkelijke ontwerp. De jury roemt de innovatie renovatie van Kleiburg en het feit dat de architecten gebruik hebben gemaakt van de  intrinsieke schoonheid van het gebouw. Zij hebben die schoonheid laten zien en vergroot. De prijsuitreiking is op 26 mei in het Mies van der Rohepaviljoen in Barcelona.

Website initiatiefnemers prijs: http://miesarch.com/work/3509