AMSTERDAM - Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) gaat met subsidie van de gemeente een slim blauw-groen dak van 1500 vierkante meter aanleggen. Op zo’n dak wordt regenwater opgevangen onder het groene dak, en een slim systeem zorgt ervoor dat afhankelijk van de weersvoorspelling water op het dak wordt vastgehouden, of uit voorzorg wordt afgevoerd. Zo helpt het KIT om wateroverlast na grote hoosbuien te voorkomen en om regenwater te gebruiken voor extra groen in de stad, waardoor er meer leefruimte komt voor dieren.

Louis van den Berghe (CFO van het KIT): “De aanleg van een blauw-groen dak past mooi bij de duurzame hotspot die het KIT de afgelopen jaren is geworden. Inmiddels zijn er op ons terrein meer dan 60 bedrijven en organisaties gehuisvest die zich als leden van het SDG House allemaal inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dit dak is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van het KIT-Gebouw en ons terrein, een proces waar wij al langere tijd mee bezig zijn. Wij hopen dat dit blauw-groene dak helpt om in de zomer ons terrein en de omgeving groen te houden.”

Project RESILIO
De subsidie voor particuliere blauw-groene daken is onderdeel van het project RESILIO, waarmee er in de stad ongeveer 10.000 vierkante meter blauw-groene daken wordt aangelegd. Die daken zijn allemaal aangesloten op het slimme systeem dat het waterbeheer op de daken regelt op basis van weersvoorspellingen. Ongeveer tachtig procent komt op daken van sociale huurwoningen in wijken waar er geregeld wateroverlast is na zware regenbuien en ongeveer twintig procent komt op grote particuliere daken met subsidie van de gemeente.

Wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte en Groen): “Dit steeds grotere netwerk van slimme blauw-groene daken is een mooi voorbeeld van maatregelen die we kunnen nemen om onze stad beter voor te bereiden op extremer weer. Mooi dat particuliere partijen ook steeds enthousiaster worden om hun steentje bij te dragen, want we hebben iedereen nodig om zoveel mogelijk oppervlak van de stad te gebruiken om ons te wapenen tegen de extreme hoosbuien, hittegolven en periodes van droogte.”

Subsidie blauw-groene daken

Er is 500.000 euro beschikbaar gesteld voor particulieren met een dak groter dan 200 vierkante meter. Met de eerste drie aanvragen wordt er ongeveer 2500 vierkante meter blauw-groen dak aangelegd, waarmee iets meer dan de helft van het subsidiebedrag is vergeven. Naast het KIT is er een goedgekeurde aanvraag voor een gezamenlijk zelfbouwproject in Oost (Kop Weespertrekvaart), en een nieuwbouwcomplex, inclusief sociale huurwoningen bij Sloterdijk.

Particulieren die ook subsidie willen aanvragen voor een blauw-groen dak, kunnen een aanvraag indienen op de website.