AMSTERDAM - Vandaag, 25 mei 2023, heeft Thomas Richard (Thom) Harinck de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van wethouder Sofyan Mbarki, tijdens de première van de film 'Chico' over het leven van Harinck. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de internationale kickbokssport en zijn belangeloze inzet voor kwetsbare Amsterdamse jongeren.


Thom Harinck creëerde vijftig jaar geleden zijn eigen stijl binnen de vechtsport: 'Chakuriki', een combinatie van Muay Thai en Europese vechtstijlen zoals Engels boksen en het Franse Savatte. Hij opende ook de sportschool Chakuriki Gym in de Van Hallstraat in West. Harinck zorgde er in zijn gym voor dat Nederland jarenlang het meest succesvolle kickboksland ter wereld was, met veel wereldkampioenen en een stijl die wereldwijd is geadopteerd.

Harinck was ook maatschappelijk betrokken. Hij maakte met zijn Chakuriki Gym het verschil in het leven van veel Amsterdamse jongeren uit achterstandswijken en jongeren met problematische thuissituaties. Hij bracht vele jongeren in zijn gym zelfrespect, trots en verantwoordelijkheid bij en hield ze zo op het rechte pad.

Vanwege zijn grote nationale en internationale impact op de kickbokssport en zijn belangeloze inzet voor de Amsterdamse jongeren ontvangt Thom Harinck de Frans Banninck Cocqpenning.