AMSTERDAM - GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil wil via Kamervragen opheldering van Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven over het optreden van de politie tegen een groep studenten in Amsterdam, gisteravond.

"Als je studenten die vreedzaam demonstreren door de politie in elkaar laat slaan, heb je op zijn zachtst gezegd weinig begrepen van democratie", aldus Özdil op Twitter.

De studenten hadden een tentenkampje opgezet op een grasveld op de Roeterseilandcampus, het eindpunt van de Mars voor Onderwijs tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze wilden daar de nacht doorbrengen.

Hardhandig
Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voelde daar echter niet voor en wilde dat het kampje werd opgebroken. Toen de studenten daaraan geen gehoor gaven, kwam de politie in actie. Volgens de studenten ging het er hardhandig aan toe en traden agenten op met wapenstokken, pepperspray en politiehonden.

De studenten zijn vandaag opnieuw een actie van plan. Ze willen de bestuursvoorzitter van de UvA, Geert ten Dam, confronteren over de politieinzet. "We willen weten waarom het college van bestuur het nodig vond om ons met politiehonden van het veld te trekken. Vooral omdat we eigenlijk vechten voor hetzelfde", zegt voorzitter Tijmen de Vos van studentenunie ASVA. Ten Dam is 's middags aanwezig op de Universiteitsdag, waar ze wordt geïnterviewd.