AMSTERDAM - Het kabinet scherpt de ministeriële regeling over de detailhandel aan. Een winkel mag vanaf vandaag alleen open zijn indien ze voor de lockdown in hoofdzaak (meer dan 70% omzet) levensmiddelen (eten en drinken), drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen - niet zijnde cosmetica en parfums - en schoonmaakmiddelen) en diervoeding verkopen.


Dit betekent dat de winkels van onder meer Action en Wibra hun deuren gesloten moeten houden tot en met 19 januari 2021. Burgemeester Femke Halsema is tevreden met de helderheid die nu wordt geboden:“Het is een zware tijd, zeker ook voor ondernemers, maar de maatregelen zijn noodzakelijk om het virus een halt toe te roepen. Met pijn in het hart hebben veel winkels in de stad en de regio hun deuren gesloten. Het kan niet dat sommige ketens in die situatie bewust de randen van de wet opzoeken.”

Afhalen
Sinds de nieuwe coronamaatregelen van kracht zijn, is afhalen uitsluitend toegestaan voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in winkels met doe-het-zelfartikelen (zoals bouwmarkten), bibliotheken en winkels voor diervoeding. Daarnaast blijven voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops (na 20 uur geen verkoop) de al geldende afhaalmogelijkheden gelden. Uiteraard gelden de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht. In Amsterdam mogen onder voorwaarden specifieke verswinkels in aanloop naar de kerstdagen en de jaarwisseling een afhaalpunt inrichten vóór hun winkel. Door vooraf te bestellen en in de buitenlucht af te halen hoopt de gemeente drukte in verswinkels te voorkomen en wachtrijen te verkorten.

Andere winkels (bijvoorbeeld: speelgoed- en kledingwinkels) kunnen klanten de mogelijkheid bieden om artikelen online of telefonisch te bestellen en deze thuis te laten bezorgen. Afhalen aan of in de winkel mag niet.

Vanaf vandaag, woensdag 16 december, wordt er in de gemeenten van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gehandhaafd op het naleven van de nieuwe regels.