AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 2 juli 2020, ontvingen de vereniging Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos en de zaalvoetbalvereniging Os Lusitanos beide een Jubileumpenning uit handen van Sebastiaan Capel, voorzitter van stadsdeel Zuid. De verenigingen ontvingen de onderscheiding vanwege hun 50-jarig bestaan.

Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos is 52 jaar geleden opgericht door een aantal Portugese vrienden, in samenwerking met de KLM: destijds hun werkgever. De vereniging werd opgericht om te voorkomen dat de Portugezen heimwee zouden krijgen. Sinds 2013 is een gedeelte van de vereniging officieel opgesplitst en ontstond zaalvoetbalvereniging Os Lusitanos.

De verengingen bestaan uit vrijwilligers die activiteiten organiseren gericht op de behoefte van haar leden, zowel recreatief, sportief als educatief. Zo organiseert Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos Nederlandse les en voorlichtingsavonden over diverse onderwerpen. Het zaalvoetbal van Os Lusitanos is niet onverdienstelijk: het eerste dames zaalvoetbalteam komt uit in de Eredivisie, de hoogste nationale klasse. Drie keer won de ploeg het landskampioenschap, de landelijke beker en de supercup. Ook organiseren de verenigingen activiteiten die de band met Portugal levendig houden, zoals dansavonden met bekende Portugese zangers en dansers. Ook de Portugese feestdagen worden samen gevierd, net als Nederlandse feestdagen als Koningsdag.

De verenigingen hebben een belangrijke rol gespeeld in het behartigen van de belangen van Portugezen en hun gezinnen in Amsterdam en omgeving.

Jubileumpenning
De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting in Amsterdam zijn gevestigd en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.