AMSTERDAM - Vandaag, zondag 28 juni 2020, ontving de Koninklijke Amsterdamse Zwemclub 1870 de Jubileumpenning uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim. De vereniging ontving de onderscheiding vanwege haar 150-jarig bestaan .


De Koninklijke Amsterdamse Zwemclub 1870 is opgericht op 25 juni 1870 en is daarmee de oudste zwemclub van Europa. de Koninklijke Amsterdamse Zwemclub 1870 heeft als doelstelling het bevorderen van de zwemsport en doet dit door het aanbieden van zwemactiviteiten aan verschillende doelgroepen.

De vereniging heeft op allerlei gebieden in de zwemsport een toonaangevende rol gespeeld. Zo was de club belangrijk voor de introductie van schoolzwemmen in Nederland. En ze nam in 1888 het initiatief voor de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (K.N.Z.B.).

De Koninklijke Amsterdamse Zwemclub draait volledig op vrijwilligers, en organiseert trainingen en zwemlessen voor alle leeftijden, maar ook bijvoorbeeld schoolzwemkampioenschappen en zomerkampen. De meeste van haar activiteiten vinden plaats in Zuidoost, waar de club een belangrijk rol speelt in de gemeenschap. Zo spant ze zich in om het lage zwemdiplomagehalte van het stadsdeel te verhogen. En brengt ze het belang van zwemmen voortdurend over het voetlicht: voor kinderen, voor ouderen, voor mensen met weinig geld en voor nieuwkomers, voor wie zwemmen niet vanzelfsprekend is.

De vereniging heeft een unieke positie in de zwemwereld. Ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan kreeg zij de Jubileumpenning uitgereikt.