AMSTERDAM - Gisteren, 26 mei, ontving de Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘De Hoop’ een Jubileumpenning vanwege haar 175-jarig bestaan. De Hoop is de oudste sportvereniging van Amsterdam. De onderscheiding werd uitgereikt door stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege.

De Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘De Hoop’, is door zes vrienden op 26 mei 1848 opgericht tijdens hun roeitocht van de Amstel Jagthaven bij de Hoge Sluis naar de Diemerbrug. Zij waren geïnspireerd door de roeiwedstrijden op de Theems van de studenten in Oxford en Cambridge. In 1852 werd koning Willem III beschermheer van de vereniging en in 1908 is het predicaat Koninklijk verleend. Prinses Beatrix is nog altijd beschermvrouwe van De Hoop.

Bijdrage aan de roeisport

De Hoop heeft in haar bestaan belangrijke bijdragen geleverd aan de roeisport in Amsterdam. De vereniging was betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse IJsclub, mede-initiator van de aanleg van de Bosbaan en organisator van toonaangevende roeiwedstrijden op de Amstel zoals de Jeugd- en Tweehead en Skiffhead (sinds 1951), de Novembervieren (sinds 1970) en de Amstelbeker (sinds 2011). De laatste jaren stimuleert de vereniging een nieuwe tak van de roeisport, het coastal roeien, via de oprichting van het Amsterdam Coastal Rowing Centre op IJburg. Ook is het mede-organisator van de North Sea Coastal Cup in Bergen aan zee en beachsprints op IJburg.

Actief verenigingsleven

De vereniging organiseert veel activiteiten voor haar leden, zoals vroege vogels roeien op donderdag en vrijdagochtend, indoor- en outdoor-trainingen voor volwassenen, maar ook bijvoorbeeld bridge in het clubgebouw. De sociëteit is elke zaterdag en zondag een belangrijke ontmoetingsplek voor de leden. .

Jubileumpenning

De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 of 25 jaar daarboven) bestaan.