AMSTERDAM - Vandaag, 30 september 2023, ontving Athletische Vereeniging 1923 (AV’23) vanwege het 100-jarig bestaan de Jubileumpenning van Amsterdam. Caroline de Heer, stadsdeelvoorzitter van Oost, reikte de onderscheiding uit.


AV’23 bestaat op 16 oktober 100 jaar. De vereniging is in 1923 door zeven leden van de Amsterdamsche Atletiek Club opgericht, uit onvrede met het beleid van hun eigen vereniging. In de eerste 15 jaar van haar bestaan werd AV’23 nationaal en internationaal bekend doordat leden Nederlands of Europees kampioen werden of een wereldrecord liepen.

De vereniging draait volledig op de belangeloze inzet van haar inmiddels 650 leden, waarvan ongeveer de helft jeugdlid is. De club is organisator van activiteiten zoals de Nescioloop, de Diemercross en het NK Atletiek junioren 2022. Ook levert AV’23 elk jaar zo’n honderd vrijwilligers voor de TCS Amsterdam Marathon.

Jubileumpenning

De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die minstens 50 jaar bestaan.