AMSTERDAM - Galerie Lieve Hemel heeft op zondag 9 december vanwege haar 50-jarig bestaan de Jubileumpenning gekregen van loco-burgemeester Touria Meliani. Oprichter Koen Nieuwendijk nam de penning in ontvangst tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling ‘Tijdreis’ in de dependance van de galerie aan de Elementenstraat.

Op 2 december 1968 werd de galerie geopend in een souterrain (met laag plafond) aan de Sint Jorisstraat, met de naam ‘Lieve Hemel, stoot je hoofd niet’. De galerie verhuisde na drie jaar naar een ander souterrain aan de Vijzelgracht en was daar vervolgens 25 jaar gevestigd. Hoewel het plafond op de nieuwe locatie hoger was, veranderde de naam van de galerie pas jaren later naar Lieve Hemel (zonder ‘stoot je hoofd niet’). Sinds 1996 bevindt de galerie zich in de befaamde Amsterdamse kunst- en antiekstraat: de Nieuwe Spiegelstraat.

Koen Nieuwendijk heeft zich met zijn galerie vanaf de oprichting gespecialiseerd in Nederlands hedendaags realisme. In de periode dat de galerie werd opgericht was er op dat vlak weinig aanbod in Amsterdam omdat de focus op de abstracte en avant-gardistische kunst lag. Koen Nieuwendijk was destijds met de oprichting van galerie Lieve Hemel een van de vroege promotors van het hedendaags realisme in Amsterdam. De collectie omvat tegenwoordig nog steeds realistische schilderkunst met daarnaast een selectie moderne zilveren sculpturen.

Jubileumpenning
De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.