AMSTERDAM - Vrijdag 8 februari, heeft burgemeester Halsema de Jubileumpenning uitgereikt aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De OBA viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan brengt de OBA het jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek’ uit. De OBA viert haar jubileum met 100 dagen feest: een karavaan met gratis muziek-, theater, taal- en jeugdactiviteiten langs alle 27 Amsterdamse OBA-vestigingen.

De eerste Openbare Leeszaal en Bibliotheek van Amsterdam werd op 8 februari 1919 geopend aan de Keizersgracht 444. Mensen stonden in de rij voor een leesplekje en boeken waren schaars. Uitbreiding was hard nodig, en de OBA groeide in de decennia daarna dan ook flink.

Ontmoetingsplek voor alle Amsterdammers
De OBA heeft inmiddels 26 vestigingen in Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel, een grote collectie van 1,3 miljoen boeken en andere producten en jaarlijks ruim 3,5 miljoen bezoekers. Het culturele en educatieve aanbod is in de loop der jaren flink uitgebreid, de dienstverlening werd digitaal en de collectie is multimediaal geworden. Hoewel er dus veel is veranderd, zijn de doelen van de OBA in al die jaren hetzelfde gebleven: het bieden van laagdrempelige toegang tot informatie en een ontmoetingsplek zijn voor alle Amsterdammers.

Jubileumpenning
De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting in Amsterdam zijn gevestigd en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.