AMSTERDAM - Het woningbouwproject Jonas heeft de Zuiderkerkprijs 2023 gewonnen. Opdrachtgever van Jonas is Amvest, en een architecten zijn Orange Architects en Felixx Landscape Architects. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan Zandkasteel. Opdrachtgevers hiervan zijn Wonam en Zadelhoff, het ontwerp is van Alberts & Van Huut International Architects en a/d Amstel architecten. Tijdens het evenement De Prijzen in de Zuiderkerk reikte wethouder Van Dantzig de prijzen uit. Hij maakte daarnaast bekend dat er dit jaar circa 5200 woningen in aanbouw zijn genomen.


Zuiderkerkprijs

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dat gebeurde dit jaar voor de zesentwintigste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Winnaar van de Zuiderkerkprijs 2023: Jonas

Opdrachtgever: Amvest
Architect: Orange Architects, Felixx Landscape Architects

Geurt Brinkgreve Bokaal

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed.

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2023: Zandkasteel

Opdrachtgever: Wonam, Zadelhoff
Architect: Alberts & Van Huut International Architects, a/d Amstel architecten
Aannemer: VOF AMP

Woningbouwproductie 2023

Traditiegetrouw maakt de wethouder aan het einde van het jaar een voorlopige prognose van de cijfers van de woningbouwproductie bekend. Wethouder Van Dantzig (Woningbouw): “We wisten dat het in deze marktomstandigheden niet haalbaar zou zijn om weer een recordaantal woningen in aanbouw te nemen. Dat er desondanks in 2023 is gestart met de bouw van circa 5.200 woningen, waarvan meer dan 50% in de sociale sector, is een compliment aan alle corporaties, ontwikkelaars, beleggers die in deze ingewikkelde tijd toch de kans hebben gezien om te bouwen aan de stad.” De doelstelling van het college wordt daarmee niet gehaald, maar de prognose is wel hoger dan verwacht.

Gebouwd in Amsterdam

Vandaag is ook het jaarlijkse Projectenboek Gebouwd in Amsterdam gepubliceerd. Hierin zijn alle tussen augustus 2022 en augustus 2023 opgeleverde woningen, kantoren en voorzieningen opgenomen, alsmede de juryverslagen en de kwalitatieve analyse van de woningbouwproductie. De documentatie verschijnt dit jaar voor de 35ste keer. Op www.gebouwdinamsterdam.nl zijn ook alle eerdere publicaties vanaf 1988 te vinden.

Jury Zuiderkerkprijs

De jury van dit jaar bestaat uit: Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft (juryvoorzitter); Ronald Janssen, Ronald Janssen Architecten en winnaar Zuiderkerkprijs 2022; Bastiaan Jongerius, Bastiaan Jongerius Architecten, ook winnaar Zuiderkerkprijs 2022; en Marieke Giele, architect Bureau Kroner en zelfstandig auteur (verslaglegger juryrapport).

Uit het juryrapport

Jonas is een woongebouw waar alles samenkomt: elegante architectuur, mooie buitenruimtes, een prachtig interieur, veel collectieve voorzieningen én fijne woningen. De jury vindt het bijzonder knap hoe Orange Architects dit ‘superblok’ op een elegante manier heeft vormgegeven. Dit is niet de zoveelste doos met woningen, maar een fraai geplooid bouwwerk op een landtong. Bijna als een sculptuur, en tegelijkertijd ingetogen. Daardoor krijgt het vrij lange gebouw een vriendelijke uitstraling, passend bij de schaal van IJburg. Dit project geeft de jury meteen een wauw-gevoel. En dat gevoel gaat gedurende het bezoek ook niet meer weg. Jonas blijft telkens weer verrassen.

Prijs

De winnende opdrachtgever en architect ontvingen een voor deze editie ontworpen beeldend kunstwerk als prijs. Dit jaar werd het werk gemaakt door Laura de Wilde.

Jury Geurt Brinkgreve Bokaal

Marjorie Verhoek, regiohoofd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bekleedde dit jaar de functie van juryvoorzitter, met als mede juryleden Kees Doornenbal, architect/eigenaar Rappange & Partners architecten en Kim Zweerink, architectuurhistoricus werkzaam bij MOOI Noord-Holland en ook schrijver van het juryrapport.

Uit het juryrapport:

'In de lijst met de top herbestemmingen van 2023 is Zandkasteel de onbetwiste nummer 1. Het mag duidelijk zijn aan wie de jury de Geurt Brinkgreve Bokaal 2023 toekent, omdat het hier is gelukt om gebruik makend van de oorspronkelijke kwaliteiten van een gesloten bankgebouw een uitnodigende plek te maken voor iedereen. Het gebouw omarmt je; door de uitnodigende entree, de serene ruimte, het warme en natuurlijke kleur- en materiaalgebruik, de kunst en de tuin, en de diversiteit aan functies. Het is een plek waar je wilt zijn en waar we ook zien dat bewoners uit het gebied zitten, wonen en verblijven. Erfgoedwaarden, creativiteit, maatschappelijke waarden, samenwerking en duurzaamheid komen er als vanzelfsprekend samen.'