AMSTERDAM - Op vrijdag 31 maart 2017 heeft John Leerdam de Amsterdamspeld ontvangen uit handen van van locoburgemeester Kukenheim. De heer Leerdam heeft de onderscheiding toegekend gekregen vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de culturele diversiteit in Amsterdam. Hij kreeg de onderscheiding tijdens  een bijeenkomst van de Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN) in de Balie.  

De heer Leerdam is opgeleid tot theaterregisseur en specialiseerde zich als theaterdocent in ‘black theater’ en ‘musical theater’. Ook zocht hij vanuit verschillende functies inhoudelijk aandacht voor migratie, en in het bijzonder vanuit de Surinaamse en Antilliaanse invalshoek.

Als directeur van het Cosmic theater bracht hij (van 1996 tot 2003) spraakmakende theatervoorstellingen, onder andere het bekroonde ‘O.J. Othello’ over het leven van O.J. Simpson en de ‘Koningin van Paramaribo’ naar het boek van Clark Accord.

Afgelopen jaar heeft hij als projectleider in samenwerking met het NiNsee de Black Achievement Month opgezet en de programmering mede inhoud gegeven. Ook was hij een van de initiatiefnemers van het Slavernijmonument in het Oostepark.

De heer Leerdam bekleedde diverse bestuursfuncties. Zo was hij van 1987 – 1989 lid van de Amsterdamse Kunstraad. In 1989 was hij medeoprichter van de VAN, een organisatie voor Caribische Nederlanders. Hij was ook een aantal jaren cultuurwoordvoerder in de Tweede Kamer.

Amsterdamspeld De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.