AMSTERDAM - Bijen spelen een cruciale rol in de biodiversiteit. Maar de bijenpopulatie in de wereld en in Nederland loopt al jaren achteruit. De gemeente wil daar wat aan doen en heeft met financiële middelen vanuit Agenda Groengelden een nieuw bijenhuis gebouwd op Jeugdland met een educatie- en beheerprogramma. Ook de omgeving rond het hoofdgebouw heeft een volledig groene upgrade gekregen. Dit alles is vanaf 12 april te beleven op Jeugdland.

Bijenhuis

Het bijenhuis krijgt 8 tot 10 bijenkorven waarin per korf rond de zomer ongeveer 30.000 bijen zitten. Op Jeugdland zijn hiervoor 2 imkers opgeleid. De geproduceerde honing wordt lokaal verwerkt in de keuken van Jeugdland. Bezoekers zoals kinderen en scholen kunnen, beschermd door een wand van gaas, het bijenhuis bezoeken en les krijgen in de complexe wereld van de bij. Het bijenhuis dat is gebouwd in de vorm van een honingraat, bevat ook een educatieruimte. Via een camera naast de korven kunnen de bezoekers ook in het hoofdgebouw de bijen volgen. Rondom het bijenhuis staan volop bijvriendelijke bloemen en planten.

Hoofdgebouw

De omgeving van het hoofdgebouw was verouderd. Dit is ook met behulp van groengelden aan alle kanten opnieuw en groen ingericht. Zo is het voorterras veiliger bestraat en voorzien van een brede stenen trap. Dakplatanen bieden er in de toekomst schaduw voor de nieuwe picknickbanken. Aan de rechterzijde van het gebouw is een educatieve hoek met een groot krijtbord geplaatst. Verder zijn aan alle kanten grote bloembakken neergezet. Het oude asfalt parkeerterrein is nu ingericht met groene parkeerplekken en ook de fietsparkeerplek is voorzien van meer groen.