AMSTERDAM - De jaarwisseling in de gemeente Amsterdam was druk en verliep over het algemeen feestelijk. Toch was het op verschillende plekken in de stad onrustig. Ten opzichte van vorig jaar zijn er meer meldingen gedaan van geweld tegen politie, ambulancepersoneel, brandweer en boa’s. Tijdens de jaarwisseling zijn 4 hulpverleners gewond geraakt. De politie verrichtte in totaal 85 aanhoudingen, dat is een toename ten opzichte van de jaarwisseling van vorig jaar. In een aantal gevallen moest de Mobiele Eenheid optreden tegen groepen jongeren die de confrontatie met de politie zochten. Het aantal ambulanceritten bleef gelijk aan voorgaande jaren. Voor de brandweer was het in vergelijking met vorige jaar een iets rustigere nacht, al zijn ook zij gehinderd bij het uitvoeren van hun taak. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, handhaving en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).


Ondanks het afsteekverbod werd er in grote delen van de stad opnieuw veel vuurwerk afgestoken. Met grote risico’s voor de afstekers, omstanders en hulpverleners. Politie en handhaving hadden de handen vol aan het handhaven van de openbare orde, de leefbaarheid en het ondersteunen van collega’s van andere diensten bij het veilig uitvoeren van hun werkzaamheden. De Amsterdamse driehoek van locoburgemeester, hoofdofficier en politiechef veroordeelt het geweld tegen hulpverleners en noemt de vele incidenten onacceptabel. De driehoek vindt het niet verantwoord om nog langer te wachten met een landelijk vuurwerkverbod. Politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancepersoneel moeten veilig hun werk kunnen doen. Het uitblijven van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk is niet meer uit te leggen aan de nood- en hulpdiensten.

Evenementen

De gemeente Amsterdam is al langer bezig met het nieuw vorm geven van de jaarwisseling. In onze stad geldt een afsteekverbod van vuurwerk. Daarom heeft de gemeente ook dit jaar verschillende vuurwerkshows georganiseerd als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk. Net als vorige jaar was er sprake van harde wind tijdens de jaarwisseling, ditmaal waren de weersomstandigheden geen spelbreker voor de vuurwerkshows in de gemeente. In samenspraak met de Omgevingsdienst en de verschillende organisatoren hebben de vuurwerkshows op alle plekken doorgang kunnen vinden. De vuurwerkshows op het Museumplein, Weesp, Sloterplas en het vuurwerk in Floradorp verliepen over het algemeen feestelijk en zonder grote problemen.

Op het Museumplein kwamen tenminste 45.000 mensen bijeen om het nieuwe jaar in te luiden tijdens het centrale aftelmoment met vuurwerk en een lichtshow. Eerder op de avond waren er ook circa 10.000 bezoekers bij het speciale aftelmoment voor kinderen.

Politie en handhaving

De politie heeft een drukke jaarwisseling achter de rug met een behoorlijk aantal incidenten waaronder een aantal confrontaties tussen groepen jongeren en de politie. De Mobiele Eenheid is vijf keer ingezet, dat was in het centrum, in stadsdeel Oost, stadsdeel Nieuw-West en in Weesp. De inzet van de ME was op sommige plekken al vroeg op de avond nodig, bij deze confrontaties werd de ME bestookt met (zwaar) vuurwerk. Het bleef op verschillende plekken in de stad de hele avond onrustig. De rust keerde door aantal optredens van de ME aan het begin van de nacht terug.

Tijdens de jaarwisseling zijn er ten opzichte van vorige jaar meer meldingen gemaakt van geweld tegen hulpverleners. Er zijn 12 incidenten gemeld van agressie en geweld tegen hulpverleners van politie en de brandweer, waarbij 4 politiemensen gewond zijn geraakt. Het gaat hierbij om gehoorschade door vuurwerk, brandwonden en letsel door een klap in het gezicht van een agent. Ook het aantal aanhoudingen is toegenomen, er zijn 85 mensen opgepakt waarvan er nog 24 personen vastzitten. Het is aan de officier van justitie om over de afdoening van deze zaken te beslissen. Zaken die zich daarvoor lenen zullen via het reguliere snelrecht worden afgedaan.

Brandweer

Voor de brandweer was het met betrekking tot het aantal meldingen in vergelijking met vorige jaar een iets rustigere nacht. Het grootste aantal incidenten betrof containerbranden, auto- en fietsbranden. Het aantal buitenbranden en woningbranden was relatief laag. De brandweer is vanwege onveilige situaties een aantal keer op advies van de politie niet in staat geweest direct de brand te blussen. Door een goede samenwerking met de politie is een veilige werkomgeving gecreëerd. Helaas heeft er ook een geval van geweld tegen de collega’s plaatsgevonden waarbij ze bekogeld werden met zwaar vuurwerk. Hierbij zijn geen gewonden gevallen maar is de bluspoging wel gestaakt tot de komst van de politie.

Ambulanceritten

Voor de GHOR was het een drukke maar beheersbare nacht. De inzet was vergelijkbaar met de jaarwisseling van afgelopen jaar. Er is sprake van een daling in het aantal vuurwerk gerelateerde gewonden.

Voorlopig beeld

Het beeld van de politie, brandweer, handhaving en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.