AMSTERDAM - De jaarwisseling in de regio Amsterdam-Amstelland is onrustig maar beheersbaar verlopen. De politie heeft ongeveer evenveel aanhoudingen verricht als afgelopen jaar. Op verschillende plekken zijn agenten bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Verder zijn er iets meer vuurwerk gerelateerde ambulanceritten geweest dan voorgaande jaren. De brandweer is vaker uitgerukt, onder andere voor een zeer grote brand in Uithoorn en meerdere voertuig- en containerbranden. Op meerdere plaatsen in de regio werd (zwaar) vuurwerk afgestoken. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeenten en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).


De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was op alle scenario's voorbereid voor een jaarwisseling die vanwege de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod voor het tweede jaar anders dan voorgaande jaren zou verlopen. Onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Het bestuur van de veiligheidsregio bedankt alle hulpverleners en handhavers die aan het einde van opnieuw een zwaar jaar, ook deze jaarwisseling onder vaak moeilijke omstandigheden, hun werk hebben gedaan en spreekt hiervoor grote waardering uit.

Ambulanceritten

Door de coronacrisis staat de zorg onder grote druk. Het vuurwerkverbod is ingesteld om de zorg te ontlasten. Dat is gedeeltelijk gelukt, met 4 vuurwerk gerelateerde gewonden. Meer dan vorig jaar maar nog steeds uitzonderlijk laag. Daarnaast zijn er enkele ambulanceritten geweest in verband met alcohol gebruik.

Politie

De politie heeft bij verschillende verstoringen van de openbare orde opgetreden. Er zijn 27 personen aangehouden, dat is vergelijkbaar met het aantal vorig jaar. Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich rond 00.00 uur circa 3 tot 4 duizend mensen, waaronder personen die onrust veroorzaakten en vuurwerk gooiden naar de politie. Daarop is opgetreden, waarbij de Mobiele Eenheid (ME) een ondersteunende rol heeft gespeeld. Rond 01.00 uur was de drukte en onrust op de Dam voorbij. Op IJburg en in Amsterdam Nieuw-West zorgden groepen jongeren voor onrust, aanwezigheid van de ME heeft de rust hersteld. Handhavers van de THOR hebben 1 aanhouding uitgevoerd naar aanleiding van een incident met zwaar vuurwerk.

Brandweer

De brandweer heeft een drukke maar beheersbare nacht gehad. Er was een zeer grote brand in een buurtcentrum in Uithoorn. Verder zijn in de hele regio Amsterdam-Amstelland veel voertuig- en containerbranden geblust gedurende de nieuwjaarsnacht. Door de ordeverstoringen in Amsterdam (Nieuw)-West is tijdelijk niet opgetreden door de brandweer. In bepaalde gebieden, waaronder IJburg, kon enkel worden ingezet onder politiebegeleiding.

Voorlopig beeld

Het beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.