AMSTERDAM - De jaarwisseling in Amsterdam was druk en voor de meeste Amsterdammers feestelijk. Er waren wel verschillende ongeregeldheden. Ondanks het afsteekverbod werd er in grote delen van de stad vuurwerk afgestoken. Op meerdere plaatsen ging zwaar vuurwerk af dat soms ook naar hulpverleners, boa's en politie werd gegooid. De politie verrichtte fors meer aanhoudingen dan afgelopen jaar. Het aantal vuurwerk gerelateerde ambulanceritten bleef gelijk aan voorgaande jaren. Voor de brandweer was het net als andere jaren een drukke nacht, door onder meer de inzet bij het Floravuur, een brand in een kinderdagverblijf, een school en meerdere voertuig- en containerbranden. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, handhaving en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).


Ondanks het afsteekverbod werd er in grote delen van de stad massaal vuurwerk afgestoken. Met grote risico's voor de afstekers, omstanders en hulpverleners. De meeste vuurwerkoverlast werd geregistreerd in de stadsdelen Zuidoost, West, Nieuw-West en Weesp. Politie en handhaving hadden hun handen vol aan het handhaven van de openbare orde, de leefbaarheid en het ondersteunen van collega's van andere diensten bij het veilig uitvoeren van hun werkzaamheden. Vooral op de Dam en in West was het onrustig.

Evenementen

Na twee jaarwisselingen met coronarestricties waren grote evenementen dit jaar weer toegestaan. De harde wind was deze keer spelbreker waardoor de geplande vuurwerkshows werden gecanceld of uitgesteld. De organisatie van de vuurwerk- en droneshow bij de Adamtoren, maakte eerder op de dag al bekend dat de show is verplaatst naar 2 januari. De licht- en lasershow op het Museumplein ging wel door en trok veel bezoekers. Volgens de organisatie verzamelden zich zo'n 50.000 bezoekers op het plein en was de sfeer ondanks de enorme drukte gemoedelijk. Nadat bekend was gemaakt dat het vreugdevuur in Floradorp op advies van de brandweer een dag verplaatst zou worden, werd de stapel toch aangestoken. Politie en brandweer zijn uitgerukt. De eerste prioriteit van de brandweer was het beschermen van de huizen aan de Buiksloterdijk door de woningen nat te spuiten en een waterscherm aan te leggen. Daarna is besloten het vuur gecontroleerd uit te laten branden. De politie was aanwezig om het werk van de brandweer mogelijk te maken. Rond 06.00 uur was het vuur gedoofd.

Politie en handhaving

De politie heeft bij verschillende verstoringen van de openbare orde opgetreden. Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich veel mensen, waaronder personen die onrust veroorzaakten en vuurwerk gooiden naar de politie. Daartegen is opgetreden. Ook in stadsdeel West en Nieuw-West was het onrustig. Er zijn deze jaarwisseling fors meer aanhoudingen verricht dan vorig jaar, maarhet totale aantal incidenten ligt lager dan anders. De ME heeft deze jaarwisseling niet op hoeven treden, maar was preventief aanwezig in Floradorp.

Brandweer

Voor de brandweer was het, vergelijkbaar met andere jaren, een drukke avond en nacht. Vooral na middernacht nam het aantal meldingen van containerbranden toe. Het totaal aantal inzetten van de brandweer is, op basis van de eerste cijfers, vergelijkbaar met vorig jaar.

Ambulanceritten

Het aantal vuurwerk gerelateerde gewonden was dit jaar nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Het aantal spoedritten van de ambulance lag wel aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

Voorlopig beeld

Het beeld van de politie, brandweer, handhaving en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.