AMSTERDAM - Wist u dat u een installatie in huis (zoals meterkast, schakelaars en gasleidingen) eigenlijk elke vijf tot zeven jaar moet laten controleren op veiligheid? Vaak gebeurt dit niet en vindt er pas controle plaats als er een probleem wordt opgemerkt. Maar een installatie kan ook ongemerkt gebreken hebben, die zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Als gemeente vinden we het belangrijk om hier scherp op te zijn. Daarom kunt u zich aanmelden voor een gratis keuring van uw gas- en elektra-installatie.

Bij een eerste steekproef bleek dat er vaak iets mis is aan de gecontroleerde installaties. Meestal zijn dat kleine gebreken die snel verholpen kunnen worden. Maar er werden ook grote gebreken geconstateerd, die zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Soms is er zelfs acuut gevaar.

100 gratis keuringen

Woont u in een oudere woning, is er al langere tijd geen onderhoud gepleegd en/of heeft u zorgen over de veiligheid van uw gas en elektra-installatie? Meld u dan nu aan voor een gratis keuring. Er zijn er 100 beschikbaar en wie het eerst komt, het eerst maalt; zorg dus dat u er snel bij bent.

Wat kunt u zelf doen?

Als u twijfelt over de veiligheid van uw installatie, dan is het altijd aan te raden een keuring te laten doen door een erkend installatiebedrijf. Als u een woning huurt, kunt u dat aangeven bij de verhuurder. Werkt de verhuurder niet mee? Dan kunt u contact opnemen met de stichting !Woon; zij kunnen u verder helpen. Als u een koophuis heeft kunt u zelf een erkend installatiebedrijf inschakelen om de keuring te laten uitvoeren.

Vermoedt u acuut gevaar? Ruikt u bijvoorbeeld een gaslucht? Bel dan altijd meteen 112.