AMSTERDAM - Vrijdag 17 maart 2023, heeft schrijfster en journaliste Masih Alinejad uit handen van burgemeester Femke Halsema de Amsterdamspeld ontvangen. Alinejad ontving de onderscheiding tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie die in het teken stond van vrouwenrechten en de toekomst van Iran.


De Iraanse Alinejad strijdt al jaren voor gelijkheid en absolute vrijheid voor vrouwen in haar geboorteland Iran. Daarmee is zij een boegbeeld en inspiratiebron voor veel vrouwen, niet alleen in Iran maar ook wereldwijd.

Via haar sociale mediakanalen bereikt Alinejad miljoenen mensen en komt ze op voor hen die dat zelf niet kunnen. Voor de vrouwen en mannen die dagelijks te maken hebben met repressie en geweld in Iran. Zo sprak zij zich, na de dood van Mahsa Amini in september 2022, stevig uit tegen het regime in Iran. Met haar activisme zet Alinejad haar leven en eigen vrijheid op het spel.

De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die hun vrije tijd besteden aan de samenleving of heldhaftig gedrag vertonen. Masih Alinejad ontvangt de speld vanwege haar heldhaftig gedrag en vastberadenheid om te strijden voor vrouwenrechten.